czwartek, 15 października 2015

Różyczki z jabłek w cieście francuskim

Prawdziwy hit tej jesieni ! :) Smak szarlotki, a przygotowanie zajmuje nie więcej jak 15 minut.
Uwielbiam przepisy, które nie wymagają kilkugodzinnego siedzenia w kuchni i pilnowania nad piekarnikiem.
A ten jest taki, że prościej już być nie może. A dodatkowo bardzo efektownie wygląda na stole.




Niestety mój komputer zaszwankował i sformatował mi kartę ze wszystkimi zdjęciami, więc dzisiaj dodaje przepis i efekt końcowy, a poszczególne etapy dodam następnym razem ;)

1. Do przygotowania potrzebujemy tylko 3 składniki ! :)

Na 6 różyczek:
* 2 jabłka
* gotowe opakowanie ciasta francuskiego
* cukier cynamonowy

Cukier cynamonowy zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy na 5 łyżeczek cukru wsypać 1 łyżeczkę cynamonu.

2. Zaczynamy od pokrojenia jabłek w cieniutkie plasterki. Na jedno opakowanie ciasta powinny starczyć dwa jabłka.  

3. Do miseczki wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cukrem pudrem i zalewamy gorącą wodą z czajnika. Można dodać też trochę wanilii i soku z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Czekamy około 5 minut. Ten punkt powoduje, że jabłko zmięknie i nie będzie się kruszyć przy zwijaniu, a różyczki nie będą kwadratowe. Im cieńsze pokroimy plastry, tym czas moczenia będzie krótszy. 

4. W tym czasie kroimy ciasto francuskie na równe paski i każdy lekko rozwałkowujemy, żeby różyczki nie straciły swojej formy.

5. Na środek wysypujemy cukier z cynamonem na całej długości i układamy plasterki jabłek do połowy paseczka tak by lekko na siebie nachodziły.

6. Drugą połową ciasta nakrywamy częściowo jabłka i delikatnie zawijamy. 

7. Gotowe różyczki układamy na blaszce lub do blaszki na muffinki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30 min w temperatrze 180 stopni.



Tak wyglądają upieczone:



Wystarczy posypać cukrem pudrem i GOTOWE ! :)



Smacznego 

M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz