Uwielbiam przepisy, które nie wymagają kilkugodzinnego siedzenia w kuchni i pilnowania nad piekarnikiem.
A ten jest taki, że prościej już być nie może. A dodatkowo bardzo efektownie wygląda na stole.
1. Do przygotowania potrzebujemy tylko 3 składniki ! :)
Na 6 różyczek:
* 2 jabłka
* gotowe opakowanie ciasta francuskiego
* cukier cynamonowy
Cukier cynamonowy zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy na 5 łyżeczek cukru wsypać 1 łyżeczkę cynamonu.
2. Zaczynamy od pokrojenia jabłek w cieniutkie plasterki. Na jedno opakowanie ciasta powinny starczyć dwa jabłka.
3. Do miseczki wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cukrem pudrem i zalewamy gorącą wodą z czajnika. Można dodać też trochę wanilii i soku z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Czekamy około 5 minut. Ten punkt powoduje, że jabłko zmięknie i nie będzie się kruszyć przy zwijaniu, a różyczki nie będą kwadratowe. Im cieńsze pokroimy plastry, tym czas moczenia będzie krótszy.
4. W tym czasie kroimy ciasto francuskie na równe paski i każdy lekko rozwałkowujemy, żeby różyczki nie straciły swojej formy.
5. Na środek wysypujemy cukier z cynamonem na całej długości i układamy plasterki jabłek do połowy paseczka tak by lekko na siebie nachodziły.
6. Drugą połową ciasta nakrywamy częściowo jabłka i delikatnie zawijamy.
7. Gotowe różyczki układamy na blaszce lub do blaszki na muffinki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30 min w temperatrze 180 stopni.
Tak wyglądają upieczone:
Wystarczy posypać cukrem pudrem i GOTOWE ! :)
Smacznego
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz