wtorek, 27 października 2015

Pyszne ciasto dyniowe - Halloween 2015

   Pyszne, wilgotne, pełne bakalii, idealne. Smakuje i wygląda jak dobre ciasto korzenne. Super sprawdza się na jesień, pachnie już trochę świętami. Myślę, że jest fajną propozycją jako pełnowartościowe 2 śniadanie, lub deser.




składniki:
2 szklanki startej dyni
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki miodu lub 1/2 szklanki cukru
3 jajka
5 łyżeczek cynamonu
3/4 szklanki oleju
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g orzechów
100g rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej
200g serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
50 g masła

wykonanie:
Jajka wbić do dużej miski. dosypać cukier i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę z sodą oraz cynamonem i dolać olej. Całość dokładnie zmiksować. Dynię zetrzeć na tarce (ja wrzucam ja  do blendera i ucieram), odcisnąć z nadmiaru soku i dołożyć do masy w misce. Następnie wsypać dodatki - orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać do wyściełanej papierem do pieczenia blaszki (26x30). Piec w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
W czasie pieczenia przygotować polewę : miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i serkiem homogenizowanym.
Ostudzone ciasto posmarować polewą.
Smacznego ;)

G.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz