sobota, 10 października 2015

Zupa dyniowa na 3 sposoby (tajska, bułgarska, zupa krem z dyni)

 photo av3_zpsqhpfzuba.png
   Październik, polska złota jesień pełną parą. A co się kojarzy z jesienią oprócz kasztanów i kolorowych, spadających liści? Dynia! Ten pomarańczowo-żółty arbuz (tylko, że ze smaczniejszymi pestkami) jest pałaszowany przez nas pod różnymi postaciami: sałatek, ciast i zup. Dzisiaj na warsztat wezmę właśnie zupy. Znudzona smakiem standardowej na mleku postanowiłam poeksperymentować w kuchni. Przedstawie wam 3 przepisy na zupy, których możecie nie znać.

Dynia






1. Krem dyniowy tajski (można użyć też jako sos do kurczaka z ryżem)


Składniki:

zupa dyniowa składniki

  • olej 2 łyżki
  • mała marchew 1 szt. (ztarkowana na wiórki)
  • cebula  1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • dynia pokrojona w kostkę 60 dag
  • ząbek czosnku 4 szt.
  • bulion 1/2 l
  • imbir świeży tarty ok 1 łyżka lub w proszku
  • mleko kokosowe 200 ml
  • przyprawy sól, pieprz, cukier do smaku


   Na oleju podsmażamy marchewkę, cebulę, dynię. (u mnie są wiórki dyniowe, bo wzięłam za punkt honoru zrobić latarnię więc wygrzebywałam miąższ łyżeczką do robienia gałek lodowych :D )

smazenie

 
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat

krem z dyni


   Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko będzie mięciutkie. Pod koniec dodajemy imbir i mleko kokosowe.

krem z dyni 2


Zdejmujemy z gazu i miksujemy wszystko na gładką masę, przyprawiamy i póki ciepłe nalewamy do miseczki/talerza. Zostało nam tylko zjeść nasze dzieło lub dodać podsmażoną pierś z  kurczaka i ryż, żeby zamienić zupę w pyszne drugie danie. Ja posypałam zupę ziołowo-czosnkowymi grzankami :)

gotowy krem z dyni


2. Bułgarska zupa z dyni:

Składnik:

  • olej 2 łyżki
  • cebula 1 średnia 
  • papryka czerwona 1 szt.
  • suchy ryż 1/2 szklanki
  • rosół 2 l (4 kostki rosołowe)
  • dynia 75 dag (pokrojona w kostkę)
  • słodka śmietanka
  • papryka słodka i ostra mielona po 1 łyżeczce
  • opcjonalnie grzanki i żółty ser


   Podsmażamy na oleju cebulkę. Dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i dalej smażymy.
Dorzucamy suchy ryż i smażymy do momentu aż zacznie się robić lekko różowy.
Zawartość patelni i dynie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy 25 min.
Po tym czasie zaprawiamy słodką śmietanka i przyprawiamy paprykami mielonymi.
Możemy nalewać do talerzy. Zupa jest gęsta, ale jeśli chcemy zaszaleć to na dno talerza możemy sypnąć ztarkowany żółty ser i kilka grzanek. Smacznego!

3. Krem curry z dyni

Składniki:

  • olej 2 łyki
  • dynia 50 dag (pokrojona w kostkę)
  • ziemniaki 2 szt. (średnie)
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chilli 1 szt.
  • bulion 1 l
  • śmietana
  • przyprawa curry 1 łyżeczka
  • sól , pieprz do smaku
Czosnek i papryczkę podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, sypiemy curry i dusimy przez 10 min. Zawartość patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. Wszystko miksujemy na gładką masę i zabielamy śmietaną. Gotowe!


A na bonus, moje dzieło....

Jack o lantern


...Edek lampion :D

Smacznego!
                                                                 A.

1 komentarz: